november 19

Hoe iRest yoga nidra je helpt bij intuïtief eten

0  comments

Geen zorgen. Je hoeft niet lenig te zijn, minutenlang in kleermakerszit te kunnen zitten of een yoga legging aan te trekken! Voor yoga nidra mag je gewoon komen zoals je bent. Bij Rebecca, de iRest® yoga nidra docente die ik sprak voor deze podcast aflevering, komen mensen ook gewoon lekker in hun one-sie naar de lessen. Als je je maar ontspannen kan voelen, dan is het goed!

En lukt dat ontspannen je niet, dan is dat precies waar yoga nidra, en de iRest methode, je in kunnen helpen. Ik sprak met Rebecca open een eerlijk over haar ervaringen met intuïtief eten, en over hoe yoga nidra haar hierin helpt. Maar ook over corona-kilo's, en hoe je jezelf kan helpen als je last hebt van negatieve gedachten over jouw lichaam.

Seizoen 2

Aflevering 7

Hoe iRest yoga nidra je kan helpen bij intuïtief eten, met Rebecca

Beluister hier deze aflevering!

Vergeet je niet te abonneren op mijn podcast via bijvoorbeeld Itunes, als je op de hoogte wilt blijven van de allernieuwste afleveringen. En schroom niet om een linkje naar de podcast te delen met jouw familie of vrienden, als je denkt dat deze aflevering mogelijk waardevol voor ze kan zijn.

Aankondigingen

Op 9 december a.s. zal Rebecca een iRest yoga nidra sessie verzorgen voor de leden van de  Blij Dieetvrij Club. Het wordt dus een hele bijzondere Feel + Heal sessie, in deze decembermaand! ?

Daarnaast zal op 26 november om 20:00 uur de live training "6 stappen naar meer rust rondom eten tijdens de feestdagen" plaatsvinden. Meedoen is gratis voor clubleden en kost slechts 15,- voor niet-leden.

Wil je je aanmelden om live mee te doen, en/of de replay en de werkboeken te ontvangen? Ga dan naar blijdieetvrij.nl/feest. (Ben je al lid? Dan kun je je aanmelden voor deze live sessie via de membersite!) 

Over Rebecca, van Becca Yoga

Ik ken Rebecca van Becca Yoga, via Instagram! Ik maak namelijk erg graag gebruik van de app Insight timer. En Rebecca liet me weten dat één van haar yoga nidra sessies, voor body positivity, op die app te beluisteren is!

Rebecca is zo'n 4 jaar geleden gestart met yoga. Schouderklachten, met name veroorzaakt door haar fysiek zware werk als verpleegkundige, waren voor haar ooit de aanleiding om het te gaan onderzoeken. 

Ze is van nature iemand die graag zoekt naar manieren om zelf dingen om te lossen. En yoga hielp haar, niet alleen met die schouderklachten, maar met veel meer dan ze ooit voor mogelijk hield. 

Gaandeweg raakte Rebecca steeds meer geraakt door de mentale aspecten van yoga. Door het stukje rust, en ontspanning wat het haar kon bieden. Niet alleen fysiek (als het gaat om houdingen), maar vooral ook mentaal heeft yoga haar dus geholpen.

Rebecca van der Ploeg over Yoga Nidra en intuïtief eten

Ik ben zelf een jaar geleden begonnen met intuïtief eten, en merk dat ik daarin mijn rust kan vinden. Ik was daarvoor heel erg zoekende. En yoga geeft me hierin zoveel handvaten, dat ik dat graag met anderen wil delen!" 

rebecca van der ploeg


Hoe kwam Rebecca in contact met intuïtief eten?

Toen Rebecca jonger was heeft ze een eetstoornis gehad. Ze at daarbij zo weinig dat haar menstruatie stopte. En ook al heeft ze die eetstoornis achter zich kunnen laten, ze merkte wel dat al die oordelen over eten nog steeds een rol speelden in haar achterhoofd. Alle oordelen over zichzelf, haar lijf, en over eten, heeft ze jaren met zich mee gedragen. 

Yoga maakte haar bewuster van de hoeveelheid oordelen die ze wel niet had over eten. Over wat ze bestempelde als goed en fout. Over wat de media haar vertelde over hoe vrouwen eruit moesten zien. Dat was ze zo zat!

Het omkeerpunt kwam voor haar toen ze het boek "The Fuck It Diet" las. Sinds het lezen van dat boek is ze begonnen met het ontdekken van en werken aan intuïtief eten, en zou ze het nooit meer anders willen.

Intuïtief eten klinkt zo simpel, maar lukt niet altijd meteen

Het bijzondere is, dat we soms heel veel kunnen "weten" over intuïtief of vrij eten, en dat het dan toch nog niet echt "lukt". Dit is iets wat ik zelf zeker heb ervaren. Het maakte niet uit hoeveel informatie ik verzamelde, in de vorm van boeken, cursussen en podcasts, het leek gewoon niet echt te klikken.

De tools uit o.a. de yoga hebben me geholpen om me ook echt te helpen met het integreren van de kennis in mijn lijf. Met het voelen van lichaamssignalen, bijvoorbeeld, en hier steeds meer op durven vertrouwen.

Wat Rebecca ook beschrijft is hoe yoga je kan helpen om op een andere manier te kijken naar alles wat voorbij komt in jezelf: jouw gedachtes, gevoelens, en ook zeker die lichamelijke sensaties.

Rebecca van der Ploeg over Yoga Nidra en intuïtief eten

Kun je jezelf telkens terug helpen naar hoe je er nu bij zit? De tools uit de iRest Yoga Nidra helpen je kijken naar hoe je dat kunt doen: je bewust worden van jouw lijf. Zodat het ook steeds makkelijker wordt om dat mee te nemen in jouw dagelijks leven.

rebecca van der ploeg

Hoe ervaart Rebecca de relatie met haar lijf?

"Ik ben weer vrienden aan het woorden met mijn lijf. En soms zijn we er nog niet. Maar in vriendschappen heb je ook af en toe ruzie. Dat mag er ook zijn. Hoe kan ik het dan weer goedmaken?"

In dit proces (het proces van intuïtief eten) is ze zich ook heel erg bewust geweest van hoe ze zich voelde in haar lijf. Dat ze zich niet altijd even lekker voelde. Waardoor ook bij haar twijfels ontstonden over teruggrijpen naar oude controle mechanismen.

Maar hierin heeft ze telkens kunnen beslissen dit gewoon niet te doen. Ze zegt, het levert me niets op behalve een hoop frustratie. Ze is zich er heel erg bewust van dat het oude pad niet voor haar werkte. Waardoor ze elke dag weer bewust de beslissing nam om zich hier niet door te leiden verleiden, hoe ingewikkeld intuïtief eten soms ook is.

Intuïtief eten is ook zoeken naar wat werkt voor mij

Rebecca beschrijft hoe belangrijk het is, om in dit proces, bereid te zijn te kijken naar jezelf en naar wat JIJ nu nodig hebt. Zonder al de afleidingen van buitenaf, die je vertellen wat je allemaal nodig hebt.

Mag je ook vertrouwen op jouw lichaam? Op jouw lijf?

Ook voor haar is dit nog geregeld een uitdaging. Ze herinnert zich dagelijks aan het feit dat haar oude aanpak rondom eten niet werkte.

Ze stelt zich telkens weer de vraag: hoe kan ik werken aan de relatie met mijn lijf en mezelf met liefdevolle vriendelijkheid benaderen? In plaats van mijn lichaam als een vijand te zien, en deze met vlagen te straffen?

Hoe iRest yoga nidra je kan helpen bij intuïtief eten, met Rebecca

Eten zonder regels, hoe pakt Rebecca dat aan?

Wat haar zeker helpt is, wat ze vanuit de iRest Yoga Nidra leerde, dat er geen goed of fout is: "je bent al goed, zoals je bent, in dit moment. Je bent al oké en compleet. Zoals ik hier zit, en zoals jij hier zit."

Soms wordt ons wijs gemaakt dat dat niet zo is. Herken dat. Dat dat niet voor jou als de waarheid hoeft te voelen. Dat heeft lef nodig, en is niet altijd even makkelijk. Maar juist door een stapje terug te doen en te observeren wat je voelt, kun je ontdekken welke achterliggende boodschappen bepaalde gevoelens voor je hebben.

"Ik voel dit nu. Mag dit er zijn? En heeft het me misschien iets te vertellen? Zit er een boodschap achter? Is er iets wat ik jarenlang met me heb meegedragen, wat me nu dit gevoel geeft? Of is het iets van buitenaf? Iets wat helemaal niet van mijzelf is, maar van de maatschappij die mij iets probeert op te leggen wat voor mij niet goed voelt."

Waar yoga nidra goed voor is? (iRest, wetenschappelijk bewezen voordelen)

Wat is iRest?

Yoga Nidra is een meditatie die je liggend kan doen. (Iets wat Rebecca meteen aansprak, omdat ze moeite had met lang in een rechte houding zitten!) Het wordt ook wel de meditatie van de slaap genoemd. 

Het helpt je naar een bewuste diepe slaap, waarin je wakker bent, maar waarin je lichaam volledig tot rust mag komen. 

En iRest is ontwikkeld door Richard Miller. Hij is psycholoog in Amerika, en hij heeft de oude traditionele tools omgezet in een geprotocolleerde aanpak, die wetenschappelijk onderzocht kon worden. Er zijn al heel veel studies over gedaan. (Die kun je hier terugvinden, mocht je er nieuwsgierig naar zijn.) Het kan je bijvoorbeeld helpen bij stress, angst en chronische pijn.

Omgaan met emotionele tijden

iRest geeft je handvaten om vanuit rust en ontspanning om te gaan, met dat wat er dagelijks op je pad komt. In welke vorm dan ook. 

En helemaal nu, in deze corona periode, waarin veel gevoelens worden uitvergroot, mag je juist meer naar jezelf kijken. Om stil te staan bij alles wat er in je om gaat. Om te kijken naar alles waar je op reageert.

Ook met intuïtief eten kan het in deze periode moeilijker voor je zijn om te voelen wat je nodig hebt.

De onrust rondom corona en de impact op ons lichaam & eetgedrag

"Ik merk dat mijn lijf verandert. Net als meer mensen dat denk ik herkennen. Ik heb daar dan de angst in, nu mijn lijf wat romiger wordt. En ook al brengt het me soms een beetje van stuk, het mag er zijn."

In de periode na haar eetstoornis heeft Rebecca altijd een bepaald nummer in haar hoofd gehad, over hoeveel kilo haar lijf mocht wegen. Over "wat nog oké was" en wat een no go was. En nu merkt ze dat het oké is.

De media rondom corona kan heel erg de nadruk leggen op ons lijf en onze gezondheid. We horen berichten over hoe ons lijf niet hoort te veranderen, over het belang van gezond eten en dat je ervoor moet zorgen dat je voldoende beweegt. We weten dat allemaal wel, maar zoals Rebecca beschrijft, wordt het nu even allemaal uitvergroot.

Alsof je niet goed genoeg zou zijn, als je niet voldoet aan al die externe eisen. Rebecca beschrijft hoe deze podcast haar ook heeft geholpen in het omgaan met die extra "corona-kilo's", en hoe je dit vanuit een helpende insteek kan beschouwen. 

Rebecca beschrijft hoe deze corona tijd een soort vergrootglas lijkt te leggen op alles wat we moeten doen. Op wat geaccepteerd wordt vanuit de maatschappij. Er komt veel op je af vanuit de media. "Terwijl, als je deze gekke tijd mentaal gezien goed doorkomt, dan heb je al heel wat gewonnen!"

De media vergroot onze onrust, hier wat geruststelling

Er zijn natuurlijk ontzettend veel nieuwsberichten die uitvergroten hoe er mogelijk een link zou zijn tussen het verloop van de ziekte corona, en overgewicht. Dit maakt mensen angstig, iets wat ik ook merk in de Blij Dieetvrij Club.

Daarom deelde ik daar al wat eerder ook de berichten die hierin wat geruststelling bieden. Want ook al lijkt het soms dat de patiënten die met corona zijn opgenomen voor een groot deel overgewicht hebben, besef je dat sowieso een groot deel van onze westerse samenleving in die categorie wordt geplaatst. Er lijkt dan ook geen direct verband te ontstaan. Hier een aantal artikelen die meer zeggen over zaken die aangetoond een risicofactor blijken (iets waar gewicht geen onderdeel van uitmaakt, en het feit dat COVID-19 niet lijkt de discrimineren op het gebied van gewicht.

Hoe kun je de tools uit de yoga nidra zelf inzetten om jouw lichaam te omarmen?

Rebecca beschrijft hoe ze de tools uit de yoga nidra vooral inzet om te voelen. Om te voelen wat je voelt in jouw lijf. Waar je dat voelt, en hoe je daar de ruimte aan kan geven.

Door middel van die technieken leer je hoe je dat zelf kan doen, als je vastloopt in een gedachte, emotie of gevoel. Het zijn technieken die bij Rebecca altijd terugkomen in haar online, offline en 1-op-1 lessen. 

Ook jouw negatieve lichaamsgedachten, zijn gewoon gedachten. Je hoeft er geen label aan te hangen. Je ontleert dat wat je altijd geleerd hebt over jouw lijf. 

Blij Dieetvrij

Het klinkt als al je gedachten neutraliseren. En je beseffen dat je jouw eigen gedachten niet allemaal hoeft te geloven of je hoeft te laten leiden door jouw eigen gedachten.

Saskia Koopman

Je hoeft een negatieve gedachte niet om te buigen naar een positieve gedachte

Het is dus niet zo, dat je niks mag denken tijdens de yoga nidra! Of dat je bepaalde gedachtes moet verwisselen voor een positievere gedachte. Gedachtes mogen er gewoon zijn.

Je mag je bewust worden van wat er is, een stapje terugzetten en observeren. En van daaruit kiezen wat je dan gaat doen.

Zoals Rebecca, die telkens weer bewust de beslissing maakt dat haar oude pad haar niet heeft geholpen. Waarna ze bewust kiest voor die goede relatie met haar lichaam en het intuïtief eten. Iets waardoor ze een oude reflex voorkomt.

Het lijkt ook wel een beetje op de Acceptance en Commitment Therapie (ACT). Accepteren wat er is, ook aan mogelijk niet-helpende gedachtes en ervaringen, en dan bewust een keuze maken die helpend is op dat moment. Zo lijken Oosterse en Westerse aanpak elkaar een beetje te doorkruisen. 

Zo helpt de oude traditie je op een bewezen manier

Het mooie van iRest yoga nidra, en de aanpak van Richard Miller, is die oude tradities eruit halen. Het ontdoen van oude rituelen. Zodat een oosterse aanpak ingezet kan worden op een doorzichtige manier. Een manier die helpt.

Rebecca van der Ploeg over Yoga Nidra en intuïtief eten

We willen vaak lichaam en geest nog wel zien als twee verschillende dingen. Terwijl, uiteindelijk is het één geheel. Wat je voelt, voel je in jouw lichaam. Een emotie of gedachte heeft in jouw lijf ook z'n plek.

rebecca van der ploeg

Als een bodyscan je juist negatieve lichaamsgedachten oplevert?

Het kan best zijn dat als je voor het eerst met jouw aandacht naar jouw lichaam gaat, dat dan juist bepaalde negatieve lichaamsgedachten oppoppen. Dat jouw aandacht naar jouw buik brengen, ervoor zorgt dat je ongemak ervaart over dat lichaamsdeel. Hoe help je jezelf daarin?

Rebecca werkt altijd met iets wat vanuit iRest ook wel een innerlijke bron wordt genoemd. Je creëert voor je met de sessie start altijd een gedachte die voor jou veilig voelt. Bijvoorbeeld een fijne herinnering waar je altijd aan kan terugdenken.

Zodra een gevoel of gedachte teveel voor je is, kun je altijd terugkeren naar die innerlijke bron. Dus jij houdt zelf altijd de regie over wat je voelt en ervaart. En soms ben je nog niet klaar om bepaalde dingen te voelen of ervaren, en dat is oké. Je kan altijd beslissen, dit is teveel. Ik stap eruit. 

"Je kunt binnen de yoga nidra altijd beslissen dat iets geen gast is die je vandaag uit wil nodigen om op de thee te hebben. Je kan dan altijd die deur weer even sluiten en terugkeren naar die veilige plek in jezelf. En je zult zien, hoe meer je het beoefend, hoe meer je ook weer bereid bent om soms die deur lichtjes open te zetten. Waarbij die gast misschien met een voet tussen de deur naar binnen mag komen. Zodat je zelf de leiding neemt in het onderzoek wat die gast je misschien heeft te vertellen."

Binnenkort: iRest Yoga Nidra in de Blij Dieetvrij Club! ❤️

Rebecca organiseert voor ons een uitgebreide iRest yoga nidra sessie op 9 december om 20 uur. Dus zet hem vast in jouw agenda! Wil je alvast meer leren over Rebecca, dan kun je meer over haar lezen op haar website en haar Instagram account.


Tags

genieten, genot, podcast, relatie met jouw lijf, relatie met lichaam, selfpleasure, vrouwelijke energie, zelfacceptatie, zelfliefde


Dit vind je misschien ook interessant?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}