augustus 9

Een eetbui voorkomen in 4 stappen

4  comments

Dat moment waarop ik de zak opentrok. Het voelde vaak als een opluchting. Maar misschien voelde het nog wel meer alsof ik me overgaf aan mijn snaai-behoefte: mijn onverklaarbare trek naar lekkers. De eerste hap leidde tot alleen nog maar meer happen. Zonder dat ik bewust genoot van het eten wat ik in mijn mond stopte.  Die eetbui voorkomen, waar je achteraf zoveel spijt van hebt: Hoe doe je dat? Ik beschrijf in deze video graag welke 4 stappen je kunnen helpen.

https://youtu.be/eRM4cRzUhYY

Wil je meer weten over het breken met eetbuien? Neem dan deel aan mijn GRATIS online masterclass.

Een eetbui voorkomen in 4 stappen

Hoe voorkom je een eetbui? Hoe stop je met eten terwijl je al begonnen bent? Helaas is er geen one-size-fits-all oplossing: een oplossing die voor iedereen werkt, zeg maar. Wel zijn er 4 essentiële stappen die je kunnen helpen.

Stap 1. Pauzeer!

Als het je lukt om een pauze in te lassen voor je die eerste hap neemt, dan is dat een godsgeschenk. Dan kun je jezelf namelijk afvragen waar jouw trek vandaag komt!

We eten namelijk meestal niet om onze biologische honger te stillen.

Stap 2. Ga naar waar je honger vandaan komt

In plaats van dat we met eten en overeten onze biologische honger stillen, proberen we ook vaak genoeg een bepaalde emotionele honger te stillen.

We hebben ergens behoefte aan, diep van binnen! En eten zorgt voor de liefde, troost of geruststelling die we zoeken. Zelf at ik bijvoorbeeld hele zakken drop om me te helpen ontspannen. Om heftige verhalen los te laten. (Lees hier meer over mijn verhaal).

De HALT methode is een voorbeeld van een methode die vaak wordt om te ontdekken waar je écht behoefte aan hebt. Dan kun je jouw honger ook stillen zonder eten!

"Creëer een geweldige relatie met eten en stop jouw strijd met eten voorgoed!"

(ook als je voor jouw gevoel alles al eens hebt geprobeerd!)

De H van Hungry

Als je écht flink honger hebt, dan kan er een eetbui op de loer liggen. Helemaal als je al tijdenlang jouw hongersignalen hebt genegeerd in een poging om een bepaald dieetplan te volgen, of om maar niet teveel calorieën te consumeren. In het Engels wordt het ook wel “hangry” genoemd: als je zoveel honger hebt dat je de hele wereld wel op kan!

A van Angry

Als jouw honger geleid wordt door boosheid dan heb je hoogstwaarschijnlijk zin in knapperig voedsel. De kauwbeweging schijnt jouw boosheid namelijk te kunnen reduceren. Ook kunnen bepaalde voedingsstoffen helpen om te kalmeren.

L van Lonely

Ook eenzaamheid kan ervoor zorgen dat je gaat eten. Voel je je alleen of geïsoleerd? Dan kan dat zich uiten in een zoektocht naar comfort food in jouw voorraadkast. Want eten is immers een goede vriend.

T van Tired

Als je moe bent, of je hebt last van een slaapgebrek, dan ligt een eetbui zeker op de loer. Jouw hormonen zijn dan namelijk in de war, en zorgen ervoor dat jouw hongergevoel eindeloos is. Goed slapen helpt, want dan snakt jouw lichaam niet zo naar die snelle energie die zich vaak uit in onbeperkt snaaien.

Stap 3. Reageer op jouw onderliggende behoefte

Ok, maar als je weet waar je trek vandaan komt, hoe reageer je dan op deze onderliggende behoefte? Om maar even in de HALT methode te blijven, geef ik je hier een aantal voorbeelden.

Hungry? Schep een redelijk bord eten vol, en probeer rustig en mindful te genieten van je maaltijd! Kijk na 20 minuten of je nog steeds zoveel zin hebt om te snaaien.

Angry? Als je ontdekt dat jouw honger gedreven wordt door boosheid, zoek dan een andere uitlaatklep. Sla hard tegen een boksbal, ga een stuk hardlopen, dans of zing op luide muziek, of neem een douche.

Lonely? Bel of what’sapp een vriend of vriendin! Herinner jezelf aan alle mensen die dagelijks voor je klaarstaan. Leid jezelf af met een goed boek, of een leuke film (tenzij je gewend bent om voor de tv te snaaien, uiteraard!).

Tired? Neem een dutje (op de bank)! Besef je dat genoeg rust nemen een prioriteit moet zijn. Je kunt jezelf immers niet eindeloos oppeppen met koffie of energiedrankjes. Sterker nog, die zorgen vaak alleen maar voor een extra dip later die dag. Verzet je to-do’s naar het eerste moment dat je weer wakker en uitgerust bent.

Stap 4. Onderzoek jouw patronen

Durf jij te kijken naar de onderliggende behoefte van jouw eetbuien? Dan kun je antwoord gaan geven op al die waardevolle signalen die jouw lichaam je eigenlijk geeft!

Probeer met regelmaat terug te blikken op jouw eetgedrag. Wat voelde je? Waar had je eigenlijk écht behoefte aan?

Reflecteren op jouw eigen gedrag kan jouw helpen om bij jezelf bepaalde patronen te ontdekken. En dit betekent dat je pro-actief voor jezelf kan gaan zorgen. Uit liefde voor jezelf. Zodat je die eetbuien zoveel mogelijk kan voorkomen.

Wil je meer weten over hoe je een eetbui kunt voorkomen? En hoe je breekt met slechte eetgewoontes? Neem dan ook deel aan mijn online masterclass.

"Creëer een geweldige relatie met eten en stop jouw strijd met eten voorgoed!"

(ook als je voor jouw gevoel alles al eens hebt geprobeerd!)


Tags

biologische honger, eetbuien, eetgedrag, emotionele honger, halt, halt methode, hongergevoel, methode, onderliggende behoefte, snaaien, snacken, snoepen, stappenplan, video, voor jezelf zorgen, voorkomen, vreten


Dit vind je misschien ook interessant?

  1. Wat een goede manier om er zo naar te kijken en mee om te gaan. Ik merk dat ik dat regelmatig doe, snaaien. En om verschillende redenen. Ik ga hier zeker wat aan hebben, dank je wel!

    1. Hallo Marjon, fijn dat het je mogelijk op weg kan helpen! 🙂 Dit soort methoden vragen vaak wat oefening. Maar als je jezelf er met regelmaat aan weet te herinneren, komt het vanzelf wat meer in jouw “systeem”!

  2. Wat een fijne manier om naar (over)eten te kijken, en wat moeilijk om deze (eigenlijk zo natuurlijke, maar afgeleerde) manier van omgaan met eten weer aan te leren. Dank voor je heldere inzichten!

    1. Geen dank, Iris! Het is goed om te horen dat het je inzicht oplevert. Daar doe ik het voor! 🙂

Comments are closed.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}