Last van eetbuien?

Heb je last van eetbuien? Misschien heb je het al honderd keer gedacht: "Waarom overkomt mij dit telkens weer?" Je neemt je voor om het anders te doen. Sterker te zijn. Beter te letten op wat je eet. Maar dan is daar weer dat moment. Je voelt de onrust opkomen, grijpt naar eten, en voor je het weet zit je met een lege zak chips, een schuldgevoel en een brok in je keel.

Als jij last hebt van eetbuien, weet dan dat je niet alleen bent. En belangrijker nog: er is iets aan te doen.

Je bent niet zwak, je lichaam probeert je iets te vertellen

Eetbuien hebben weinig te maken met discipline of wilskracht. En alles met hoe je omgaat met emoties, met stress, en met alle regels die je jezelf oplegt rondom eten.

Veel vrouwen die ik begeleid hebben al een lange geschiedenis van diëten, controle en zelfkritiek achter de rug. Het patroon is herkenbaar: hoe meer controle je probeert te houden, hoe groter de drang wordt om die controle los te laten.

En dat maakt je niet raar, of zwak. Het maakt je mens.

Gelukkig leert onderzoek dat je wel degelijk iets kunt veranderen.

Sterker nog: onderzoek laat zien dat online programma's bijzonder effectief blijken in het aanpakken van eetbuien. (Linardon et al., 2022)

Waarom? Omdat ze je helpen begrijpen waar die drang vandaan komt, en hoe je jezelf op het belangrijkste moment — juist als die drang opkomt — liefdevol kunt ondersteunen.

Van overleven naar vertrouwen: het kan echt

In mijn programma Voorgoed Eetbuivrij werk je stap voor stap aan een nieuwe relatie met eten. Geen quick fixes of trucjes, maar diepgaande, bewezen methodes om eetbuien bij de kern aan te pakken.

Wat je leert?

  • Waarom eetbuien ontstaan, ook als je "helemaal niet zoveel stress" hebt
  • Hoe je jouw zenuwstelsel kalmeert als de drang opkomt
  • Waarom luisteren naar je lichaam niet altijd logisch voelt (maar wel te leren is)
  • Hoe je de vicieuze cirkel van schuld, schaamte en opnieuw beginnen doorbreekt
  • En hoe je bouwt aan helpend gedrag, waarmee de drang naar eetbuien stopt.

Eetbuien zijn geen levenslange straf

Veel vrouwen die zich bij Voorgoed Eetbuivrij aanmelden, hebben het gevoel dat ze al alles geprobeerd hebben. Ze zijn moe van het vechten tegen hun eetbuien. Maar wat ik je wil zeggen is dit: het ligt niet aan jou. Je hebt simpelweg nog niet geleerd hoe je op een andere manier kunt reageren op die innerlijke onrust.

En dat is precies wat we je gaan leren. Zodat je weer kunt leven met vertrouwen in jezelf, rust in je hoofd, en vrijheid rondom eten.

Dit is wat onze klanten zoal schrijven:

Wil jij ook voorgoed af van jouw eetbuien?

Meld je dan aan voor het programma Voorgoed Eetbuivrij. Het is helemaal online, dus je kunt starten op jouw tempo, op jouw plek, zonder oordeel.

En wie weet kijk jij binnenkort ook terug en denk je: "Ik wist niet dat het leven zó veel lichter kon voelen!"

Last van Eetbuien? Ontdek het Voorgoed Eetbuivrij programma


Je verdient rust. En die is dichterbij dan je denkt.

Last van eetbuien? Ontdek Blij Dieetvrij

"Ik verstopte de lege snoepverpakkingen en voelde me verslaafd aan suiker"

Inmiddels heb ik als psycholoog sinds sinds 2018 al > 3000 zelfbewuste vrouwen geholpen in het breken met eetbuien en emotie eten, en rust te vinden rondom eten. 

Maar dat doe ik niet zomaar. Zelf heb ik namelijk ook jarenlang last gehad van eetbuien. Ik verstopte telkens weer de lege snoepverpakkingen en schaamde ik me diep voor alles ik naar binnen werkte.⁠

Ik snapte maar niet dat ik als wetenschappelijk geschoold psycholoog, geen grip kon krijgen op dit gedrag. En daarom ben ik de psychologie van eten ingedoken en volgde ik inmiddels verschillende opleidingen over eetgedrag, intuïtief eten, Health at Every Size (HAES®) en lichaamsbeeld thematiek.

Al jarenlang is het mijn missie om ervoor te zorgen dat andere vrouwen zich ook bevrijden van hun eetbuien, zich losmaken uit hun obsessieve gedachten over eten en hun eigen lichaam, en aandacht kunnen gaan besteden aan datgene waar ze écht gelukkig van worden in hun leven. 

Met een aanpak die niet zomaar uit de lucht gegrepen is (want wat werkt voor de één, werkt zeker niet zomaar voor een ander!), maar die uitgebreid is getest en onderbouwd door wetenschappelijk onderzoek.

Want het is zonde om een leven te spenderen aan een eindeloos gevecht met eten, en een strijd tegen ons eigen lijf.


Referenties

Linardon, J., Messer, M., Fuller-Tyszkiewicz, M., & Brennan, L. (2022). A broad vs. focused digital intervention for recurrent binge eating: A randomized controlled non-inferiority trial. Behavior Therapy, 53(5), 899–912. https://doi.org/10.1016/j.beth.2021.12.007

Linardon, J., Hindle, A., Brennan, L., & Fuller-Tyszkiewicz, M. (2021). Does the method of content delivery matter? Randomized controlled trial comparing internet-based interventions with and without interactive functionality. Behaviour Research and Therapy, 144, 103932. https://doi.org/10.1016/j.brat.2021.103932

Linardon, J., Fuller-Tyszkiewicz, M., Messer, M., & Brennan, L. (2022). Effects of participant's choice of different digital interventions on binge-spectrum eating disorders: A pilot doubly randomized preference trial. Behaviour Research and Therapy, 156, 104130. https://doi.org/10.1016/j.brat.2022.104130


Tags

eetbuien, intuïtief eten, overeten


Dit vind je misschien ook interessant?

Overeten: tips die écht werken!

Overeten: tips die écht werken!