oktober 8

Veelgestelde vragen over intuïtief eten beantwoord

1  comments

In de onderstaande video ga ik een aantal veelgestelde vragen over intuïtief eten beantwoorden. 

Ik vroeg op Instagram aan jullie met welke vragen jullie rondliepen. En ik kan ze niet allemaal beantwoorden, maar ik heb voor deze video een selectie gemaakt.

Zo beantwoord ik de volgende vragen:

  • Klopt het dat je in het begin bang bent om intuïtief te eten?
  • Nu ik alles "mag" eten voelt het net alsof ik los geslagen ben (is dat normaal?)
  • Hoe lang duurt het gemiddeld voor je de signalen van jouw lichaam leert herkennen?
  • Is intuïtief eten een goed idee/iets dat haalbaar is na een eetstoornis?
  • En de laatste vraag: waarom eten soms nog meer een strijd wordt als je start met intuïtief eten, zal ik in de volgende video bespreken.

Ready? Press play!

1.) Klopt het dat je in het begin bang bent om intuïtief te eten?

Nou, allereerst is het goed om te zeggen dat dat afhankelijk is van jou als persoon. Maar bij de vrouwen die ik begeleid, herken ik die angst zeker. Dus mocht je bang zijn dat er iets geks is aan jou? Nee! 😉

Ik denk dat we er allemaal wel een beetje last van hebben. 

Vaak als we de start maken met intuïtief eten, moeten we écht even een omslag maken in hoe we bepalen wat we eten.

Ik kan me zo voorstellen dat je de afgelopen jaren vooral hebt gegeten op basis van wat je denkt: dus je laat je leiden door alles wat je geleerd hebt over wat goed en fout voor je zou zijn, op basis van de dingen waarvan anderen zeggen dat je ze ZOU MOETEN eten. Of JUIST NIET zou moeten eten?

En als je stopt met het luisteren naar die gedachtes, en gaat proberen met luisteren naar jouw lijf, dan zal je misschien bang zijn voor de dingen die jouw lijf graag wil.

Zo hoor ik vaak dat we bang zijn voor koolhydraten. We zijn bang voor vetten, of producten met veel calorieën. En dat komt omdat we vanuit de dieetmentaliteit daar heel erg bang voor zijn gemaakt. 

We zijn bang dat als we DAT eten dat we heel veel aankomen. Dat we ons er aan overeten. Als ik het heb over suiker, zijn we vaak bang dat we suikerverslaafd zijn, bijvoorbeeld. En dat als we er eenmaal een hap van nemen, dat dan het hek van de dam is.

Allemaal ideeën en gedachten, verzameld in ons hoofd, die beïnvloeden hoe we ons voelen over bepaalde voedingsmiddelen. 

Dus als je dat gaat los laten, en gaat leren luisteren naar jouw lijf, dan kan dat eng zijn. Want dan moet je dus misschien wel dingen doen, waarvan je in jouw hoofd denkt "ja maar, dat is niet goed voor me".

“Als ik het heb over suiker, dan zijn we vaak bang dat we suikerverslaafd zijn. En dat als we er eenmaal een hap van nemen, dat dan het hek van de dam is!”


Saskia Koopman

Soms heeft jouw lichaam extra kilo's nodig, ook al zijn we daar bang voor.

Ik begeleid ook weleens vrouwen die, vanwege hun restrictieve manier van eten, niet zwanger kunnen worden. En, dan is het heel eng om te weten dat je die extra kilo's misschien gewoon nodig hebt om jouw hormoonhuishouding te herstellen.

Zodat jij jouw lichaam is staat stelt om mogelijk wél een kindje te verwekken.

Het kan zijn dat die kilo's wel bij je horen, maar dat je toch bang bent om te gaan luisteren naar jouw lijf en te eten als je honger hebt.

Aankomen om zwanger te worden met intuïtief eten

2.) Nu ik alles mag eten, voelt het net alsof ik losgeslagen ben (is dat normaal)?

Dat is normaal! Het is vaak wel maar een periode, en niet iets blijvends. Als jij jezelf écht gedurende die periode onvoorwaardelijke toestemming kunt geven, dan gaat die periode ook weer voorbij.

Je kunt je voorstellen wat er gebeurt als je besluit om alle regels los te gaan laten: dat ontstaat er zo'n gevoel van "wha! nu mag alles, nu kan alles!". En dan zal er, niet alleen vanuit een soort rebelsheid, de neiging ontstaan om van alles te willen eten, maar ook vanuit jouw lichaam.

Omdat jouw lichaam denkt: dit is lekker! Niet heb ik lang gemist.

Jouw lichaam is het niet gewend en zal even willen inhalen. Dus dat betekent dat je als je gaat eten op intuïtie inderdaad een periode gaat doormaken waarin je even alles eet wat los en vast zit. Ik noem dit ook wel de periode van gewenning.

En dat is een spannende periode. Vaak zorgt deze ervoor dat we snel weer terugkeren naar wat we kennen: naar regels. Naar controle. Naar restricties.

En daarom merk ik hoe belangrijk het is om vrouwen om je heen te verzamelen die dat zelfde doormaken. Zodat zij je kunnen steunen in die periode. Je er doorheen kunnen loodsen.

Zodat die angst er niet voor zorgt dat je nooit breekt met die vicieuze cirkel van restricties en overten of eetbuien.

3.) Hoe lang duurt het gemiddeld voor je de signalen van jouw lichaam leert herkennen?

Dit is heel erg verschillend per persoon. Wat ik merk is dat het afhankelijk is van hoe lang jij jouw lichaamssignalen hebt genegeerd.

Dus als jij nog heel jong bent, en je hebt niet heel lang geleefd met regels (of ideeën over hoe je eigenlijk moet eten), dan kun je je voorstellen dat dat nog niet heel erg is ingesleten in jouw patroon. 

Maar als je jarenlang gedieet hebt is dat anders. Als jij al jaren probeert anders te eten, of een gezondere levensstijl te volgen. Als je probeert af te vallen. Dat maakt het vaak extra lastig om te luisteren naar die signalen.

Je bent dan zo gewend om te luisteren naar al die gedachten in jouw hoofd. Je kunt je voorstellen hoe die stemmetjes in jouw hoofd jouw lichaamssignalen kunnen overschreeuwen.

Misschien ben je daardoor ook wel een beetje bang voor bepaalde signalen. Voor jouw hongergevoel, bijvoorbeeld. Omdat je bang bent dat je daardoor teveel gaat eten.

Dus dat kan echt een proces zijn van slechts een paar maanden of misschien wel één tot twee jaar.

En op het begin is het echt een beetje gokken... Wat voel ik nou precies? Is dit een gedachte of gevoel? Dat is een zoektocht, en dat is ook oké. Het gaat vooral om vertrouwen hebben op het feit dat het goed komt.

Hoe lang duurt het om te leren eten op intuïtie en de dieetmentaliteit los te laten?

4.) Is intuïtief eten een goed idee/iets dat haalbaar is na een eetstoornis?

Jazeker. Intuïtief eten wordt veel ingezet bij mensen met een eetstoornis, en daaromtrent bestaat ook veel wetenschappelijk onderzoek.

Maar, het is wel iets wat je kunt gaan doen (online bijvoorbeeld, of zelfstandig), als je voldoende herstelt bent van de stoornis. Als je bijvoorbeeld door een eetstoornis echt ondervoed bent, dan is het eerst zaak om met hulp van een offline therapeut (gespecialiseerd in eetstoornissen) stappen te gaan zetten om weer te eten.

Mogelijk ook mét een voedingsschema. Gewoon, om jouw lijf te helpen herstellen. Om weer op gewicht te komen.

Twijfel je of je een eetstoornis hebt? Ga dan vooral eens langs de huisarts. Die kan jou doorverwijzen naar de juiste instanties.

Ik heb in de club meerdere vrouwen die in het verleden wel een eetstoornis hebben gehad. Zij hebben gewoon nog steeds moeite met het loslaten van eetregels, bijvoorbeeld. Of het leren luisteren naar hun lijf. 

En daarbij kan intuïtief eten jou zeker verder mee helpen.

Als je het idee hebt dat jouw strijd rondom eten alleen maar toeneemt...

Als je start met intuïtief eten en je hebt het idee dat de strijd alleen maar toeneemt. Weet dat dat zeker iets is wat ik vaker hoor! Het kan zeker iets zijn wat je ervaart als je een paar maanden bezig bent met intuïtief eten. Ik ga hier in de volgende video iets uitgebreider op in!

Mijn naam is Saskia, sociaal psycholoog, online trainer & coach en ik ben hier om jou te helpen in het loslaten van obsessieve gedachten over eten. Zodat er weer tijd en ruimte komt voor datgene waar je écht gelukkig van wordt. Wil je daar mee over leren? Download dan gerust mijn gratis masterclass.

"Creëer een geweldige relatie met eten en stop jouw strijd met eten voorgoed!"

(ook als je voor jouw gevoel alles al eens hebt geprobeerd!)


Tags

intuïtief eten, vrij eten


Dit vind je misschien ook interessant?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}